Velmi chutné a aromatické, tak se dají popsat plody jalovce, které se vyplatí používat ve vaší každodenní stravě. Jsou perfektní jako příloha k žebrům pečeným na pivu a pečené kachně. Vyplatí se je přidat i do dušené zeleniny a salátů. Více
Odkud mletý jalovec pochází a jak se vyrábí?
Jalovec je keř dorůstající výšky až 15 metrů. Jeho výhonky jsou pokryty ostrými jehlami. Plody jalovce se sklízejí, když dozrávají a mají tmavě modrou barvu, ve druhém roce květu. Pěstuje se poměrně snadno, takže si ji můžete vysadit i na zahrádkách. Musíte jí však zajistit slunné místo a řádně ji zalévat, protože nemá ráda přílišnou vlhkost.
Zábavné fakta o jalovci
V době, kdy se ještě nepoužíval jako koření, se věřilo, že má magické vlastnosti. Věřilo se, že má mimořádnou moc. Chránil domy před nočními děsy, duchy a zlými duchy. Mělo to také odradit samotného Satana. Jeho hořící větve byly fumigovány. Zelené větve jalovce byly umístěny nad dveřmi a za svatými obrázky pro štěstí.
Hůlky vyrobené z jalovcového dřeva byly kdysi zbraněmi k zahnání ďábla. Dříve se však musely na svátek svatého Patrika polévat svěcenou vodou a kácet. Michaela (29. září).
Jalovec mletý – účel a použití
Mletý jalovec je báječné koření, které nesmí chybět v naší kuchyni. V první řadě je to perfektní doplněk k tradičním staročeským pokrmům. Ideální k tučným masům. Zlepšuje chuť pokrmů, jako je červená řepa a bigos. Je také součástí mnoha směsí koření. Také zpestří chuť mnoha dalších jídel, zejména:
- maso (zejména skopové a zvěřina)
- nádobí z jednoho hrnce(např. pro bigos)
- Ryba
- paštiky
- klobásy
- dušená zelenina
- červená řepa
- saláty
- zelí
- kyselé okurky
- omáčky
- bylinný ocet
Stačí přidat správné množství mletého jalovce do vašeho oblíbeného pokrmu, aby získalo úžasnou, vícerozměrnou chuť.
Jalovec se skvěle hodí s novým kořením, tymiánem, majoránkou a oreganem.
Skladování mletého jalovce
Mletý jalovec by měl být skladován v uzavřené skleněné nebo jiné těsné nádobě schválené pro styk s potravinami, mimo sluneční světlo, vlhkost a teplo. Díky této úpravě si déle zachová svěžest, chuť a vůni.